D Vitamini Eksikliği Hamileliği Engelliyor Son yıllarda yapılan araştırmalarda kalsiyum ve fosfat dengesi için gerekli D vitamininin aynı zamanda üreme organlarına önemli etkileri olduğu tespit edildi. Kadın Hastalıkları, Doğum ve
Tüp bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, D vitamini eksikliğinin önemine değinerek, ne gibi sorunlara yol açacağını açıkladı.
D vitamini eksikliğinin kısırlık ve gebelikte oluşabilen bazı ciddi sorunlarla bağlantılı olduğu düşünülmektedir.
Dünya genelinde D vitamini eksikliği önceki yıllara göre 4 kat artmıştır. D vitamini eksikliği; güneş ışığının yetersiz alınması, kullanılan güneş koruma faktörleri, çevre kirliliği ve yetersiz beslenme nedeniyle ortaya çıkabilir. Obezite de D vitamini eksikliği için bağımsız bir risk faktörüdür.
D vitamininin önemli kısmı cildimizde güneş ışınları (ultraviole B) etkisiyle oluşur. Günlük D vitamini ihtiyacını karşılamak için kollar, bacaklar ve yüzün 15-20 dakika güneş ışığına maruz kalması yeterlidir. Yaz aylarında kullanılan faktör 20 ve üzerindeki güneş koruyucular deride D vitamini oluşmasına engel olur.
İlerleyen yaşlarda ciltteki D vitamini üretimi giderek azalır. D vitamini ihtiyacının yüzde 20den daha azı yiyeceklerle elde edilir. Yağlı balıklar (ton, uskumru, somon), peynir, süt, tereyağı, sıvı yağlar, balık yağı, yumurta sarısı, patates, yulaf, ısırgan otu, maydanoz D vitamini açısından zengin besinlerdir.
Yapılan çalışmalar D vitamininin, polikistik over sendromlu kadınlarda önemli bir sorun olan insülin direncini ve kandaki androjen hormonlarını azalttığını göstermiştir.
Kısırlığın önemli nedenlerinden biri olan endometriozis oluşumunda D vitamini metabolizmasındaki sorunların rol oynayabileceği araştırılmaktadır. Şiddetli adet sancılarına karşı D vitamini verildiğinde şikayetlerin azaldığı saptanmıştır.
Yumurtalıkları uyarmak için verilen ilaçları kullanan ve D vitamini eksikliği mevcut kadınlarda, daha az folikül yani yumurta geliştiği ve gebelik oranlarının da düşük olduğu tespit edilmiştir.
Tüp bebek tedavisinde kan ve folikül (yumurta) sıvısında D vitamini değerleri yüksek olan kadınlarda, düşük olanlara göre daha fazla gebelik elde edildiği düşünülmektedir.
D vitamini eksikliği; üreme sağlığını, yumurta rezervini, yumurtanın kalitesini ve döllenme oranlarını olumsuz etkiler.
Ayrıca D vitamini eksikliğinde döllenmiş yumurtanın anne rahmine tutunma oranı da düşüktür.
Özellikle kısırlık ve tüp bebek tedavisi görecek olan hastalarda mutlaka D vitamini düzeyine bakılmalıdır. D vitamini tüm vücut bağışıklık sistemini düzenleyerek direnç artıran bir vitamindir.
Op. Dr. Seval TaşdemirKadın Hastalıkları, Doğum
ve Tüp Bebek Uzmanı
www.fertijin.com.tr[email protected]