Author Topic: Tip 2 Diyabet Cerrahisi  (Read 1204 times)

admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3905
    • View Profile
    • oyunsiteniz
Tip 2 Diyabet Cerrahisi
« on: March 18, 2018, 09:59:28 PM »
TİP 2 DİYABET CERRAHİSİ

Pankreas tarafından üretilen insülin; insülin direnci nedeniyle vücutta gerektiği gibi kullanılamaz. Bu durum da Tip2 Diyabete neden olur. Yetişkinlerde görülen diyabet türüdür. 40 yaş üstü kişilerde sıklıkla ortaya çıkar.

Tip 2 Diyabetin başlıca belirtileri; sık idrara çıkma, çok su içme, çok yemek yeme, kilo artışı veya kilo kaybı, plazma kan glukoz düzeyinin yükselmesidir. Ayrıca ağız kuruluğu, yorgunluk, vücuttaki yaraların geç iyileşmesi, kuru ve kaşıntılı cilt, sık geçirilen enfeksiyonlar, bulanık görme, cinsel sorunlar, ellerde, ayaklarda ve ağız çevresinde uyuşma ve karıncalanma Tip 2 diyabetin diğer belirtileridir.

Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, kilo fazlası olan bireylerde, beslenme alışkanlığı bozuk olanlarda, egzersiz yapmayan bireylerde, ailesinde diyabet hastalığı bulunanlarda, gebelik sırasına diyabet gelişen veya 4,5 kg’dan daha ağır bebek doğuranlarda ve stresli bir hayatı olanlarda Tip 2 Diyabet görülme olasılığı daha yüksektir.

Tip 2 Diyabet tedavisinde öncelikle diyet, yani beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi gelmektedir. Yaşam tarzının değiştirilmesi ve egzersiz programlarının uygulamaya konması da gerekmektedir.

Eğer belirtilen tedavilerle kan şekeri normal seviye içinde tutulamazsa, ağızdan alınacak şeker düşürücü haplar tedaviye eklenir. Ancak bazı hastalarda kan şekeri düzeyini normal sınırlar içinde tutabilmek için insüline ihtiyaç duyulabilir. Bu durumlarda uygun dozda insülin enjeksiyonları ile tedavi desteklenir.

Tip 2 Diyabet hastalarında yaşanan insülin direncinde, sindirim sistemi kaynaklı oluşan direnç hormonları, hücrelerin etrafını sarar ve insülinin hücre içine girişine engel olurlar. Diyabet Cerrahisi sonrası, sindirim sistemi kaynaklı oluşan bu direnç hormonlarının etkinliği son bulur. Bu sayede insülin kolaylıkla hücre içine girer. Ameliyattan sonra karaciğer yağlanması ve hasarı da düzelir ve hücre içi etkileşimler normale döner. Diyabet Cerrahisi sonrası kan şekeri, kolesterol ve trigliserid seviyelerindeki düzensizlik ile yüksek tansiyon, karaciğer yağlanması gibi sorunlar da giderilmiş olur.

Uygulanan tedaviye rağmen kan şekeri kontrol altına alınamayanlar; göz, kalp böbrek, karaciğer ve ayaklar gibi organ hasarı belirtisi yaşayanlar ile ciddi kilo problemi olan hastalar Diyabet Cerrahisi için uygun olan kişilerdir.

Diyabet Cerrahisinde en önemli noktalardan biri operasyonu uygulayacak olan hekim ve ekibidir. Medistate Kavacık Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı ve Obezite Merkezi Başkanı olan Prof. Dr. Emin Ersoy, İstanbul Diyabet Tedavisi konusunda uzman ekibiyle birlikte hizmet vermeye devam etmektedir.

www.profdreminersoy.com
imza: Oyun - Forum