Author Topic: ZAYIFLAMA SONRASI ESTETİK  (Read 1009 times)

admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3773
    • View Profile
    • oyunsiteniz
ZAYIFLAMA SONRASI ESTETİK
« on: August 10, 2018, 01:36:26 PM »
ZAYIFLAMA SONRASI ESTETİK

 

Dünya genelinde obezite özellikle de gelişmiş toplumlarda epidemic olarak gün geçtikçe yaygınlaşan bir sorun halini almıştır. Obezite ile mücadele adına diyet, çeşitli zayıflama yöntemleri ve geri dönüşsüz hale gelmiş morbit obezite durumlarında ise Bariatrik Cerrahi (sindirim sistemine yönelik yapılan cerrahi girişimler) ön plana çıkmaya başlamıştır. Ülkemizde son yıllarda belirgin düzeyde rağbet gören Tüp Mide ve Gastrik Bypass gibi Bariatrik Cerrahi girişimlerinin özellikle Tıbbın ve teknolojinin beşiği olan Amerika Birleşik Devletleri’nde daha da eski bir tarihe sahiptir. Tüm bu gelişmeler ile 100-150-200 hatta 300 kg’ lara ulaşmış morbit obezite hastalarına bir umut doğmuş geri dönüşü olmayan kısır döngüler ve diyabet, tansiyon, hiperkolesterolemi, kalp ve akciğer hastalıkları, karaciğer hastaları, eklem bozuklukları gibi birçok problemin ana sebebi olan obezite için bir kaçış yolu bulunmuştur.

Tüm bu olumlu gelişmeler ile artık imkânsız diye görünen aşırı kilolarından kurtulma şansı bulan hastalarda zayıflama sonrasında yeni bir problem kendini göstermektedir. Yaygın vücut deformiteleri, sarkmalar ve estetik olarak kabul edilemeyecek deformiteler yüz göstermektedir. İşte tamda bu anda Plastik Cerrahinin özel bir ilgi alanı olan Post Bariatrik Cerrahi girişimler devreye girmektedir.

Post Bariatrik Cerrahi tarihi sorgulandığında, baritarik cerrahi yöntemlerle binlerce morbit obezin zayıflaması sonrası ikinci bir ihtiyaç haline dönüşmüş estetik girişimler son yıllarda ayrı bir uğraş alanı olarak yine Amerika Birleşik Devletleri’nde doğmuş bir yöntemler bütünü olarak tüm vücudu şekillendirmeyi hedeflemektedir.

Bu denklemde Post Bariatrik Cerrahide hastanın ne zaman ameliyat edeceğine karar verme, hasta bazlı değişen BODY LİFT prosedürlerinden uygun olanının seçilmesi ve hastanın en doğru biçimde bilgilendirilmesi, hasta için en uygun yöntemin seçilerek kontrollü bir şekilde hastanın ameliyata hazırlanması ve hasta için son nokta olacak kritik öneme sahip zayıflama ile biten serüvenin beğenilen bir estetikle taçlandırılması gerekmektedir.

Bu hedeflere ulaşmanın birkaç ana yol mevcuttur?
  • Hastayı değerlendirme ve en uygun yöntemi belirlemedeki vizyon,
        
  • Hangi hastanın ne zaman ameliyata alınabileceğinin, ameliyat hazırlığı sürecinde nelere dikkat edilmesi gerektiğinin farkındalığı,
        
  • Yeterli teknik bilgi birikimi, hastalar üzerinde çok sayıda pratik uygulama tecrübesi,
        
  • Cerrahi sonrası erken ve geç dönemde cerrahi alan ve hasta takibi,
        
  • Hızlı kilo kaybına cildin verdiği yanıt yetersiz olması nedeniyle, tüm vücutta deformiteler oluşmakta ve bu bozuklukların aşamalı olarak planlanan cerrahi işlemlerle sağlanabileceğinin farkında olunması…
Cerrah açısından ideal hasta modeli:

_ Ameliyat için ilk muayeneye gelmeden önce özel bir ilgi alanı olan Post Bariatrik Cerrahi girişimleri hakkında;
  • Oluşmuş genel bilgi birikimi ile doktorundan neler beklemesi gerektiğinin farkında olan, cerrahi sonuçların bedeninde hangi alanları hedefleyerek ne oranda değişikliğe ulaştırabileceği konusunda ayrıntılara inecek soruları doktoruna yöneltebilecek ön bilgiye sahiplik
        
  • Klasik karın germe ve vücut şekillendirme yöntemlerinin 20 kg’ dan fazla kilo kayıplarında yeterli olamayacağının bilinmesi
        
  • Deformitelerin giderilmesi için gerekli alanlarda skar(iz) kalabileceğinin farkında olunması ancak bu izlerin en aza indirilebileceğinin farkında olunarak, bu konuda doktor ile iş birliği içinde olunması
        
  • Başarıda hasta uyumu, Cerrah seçimi, doğru teknik ve doğru zaman kavramlarının belirleyiciliğinin farkında olunması
        
  • Post Bariatrik Cerrahi kavramının, aşamalı bir şekilde en iyi ve doğala giden bir ameliyatlar bütünü olduğunun farkında olunması
        
  • Her hastanın kendine özgü vücut yapısına sahip olduğunun farkında olunması, vücudun ameliyata hazırlık aşamasında ameliyat sonrası iyileşme potansiyelini pozitif yönde değiştirmek için tüm eksiklerin giderilmesi… Şeklinde sıralanabilir.
Bairatrik cerrahi sonrası hastalarda ilk 1,5 sene içerisinde hızlı kilo vermeye bağlı gelişen metabolik denge bozukları giderilmiş olmakta hemen hemen kilo verimi de bitme aşamasındadır. Bu kritik süre literatürde hastalar için estetik operasyon başlangıç tarihi olarak belirlenmiştir. Bu aşamaya gelmiş takipte olan hastalar değerlendirmeye alınarak operasyon için uygun vücut kitle indeksine ulaşıp ulaşmadığı ve metabolik durumu değerlendirilir. Ana hedef hastayı genel anesteziye bağlı risklerden koruyarak, olası en iyi sonucu hastaya verebilmektir.  Erken ameliyat olmak isteyen hastalar doktor tarafından doğru yönlendirilmelidir.

Vücutta gelişen deformiteler özellikle karın bölgesinde dikey ve yatay hat boyunca, yan bacaklarda, popo bölgesinde, iç bacaklarda, meme bölgesinde, kollarda, sırtta, yüzde ve boyunda gelişmektedir. Tüm bu alanlardaki sarkmalar belirlenerek olası operasyon planları hakkında hasta bilgilendirilmelidir. Aşamaların hangi kombine alanlar hakkında olacağı konusunda operasyonun yönü belirlenmelidir.

Body Lift kavramının bir alt bileşeni olan
  • Karın bölgesindeki dikey ve yatay hattaki fazlalıklar
        
  • Yan bacak bölgesi sarkmaları ve eritilememiş yağ dokularından oluşan basen bölgeleri
        
  • Popo bölgesinde meydana gelen sarkma, popo dolgunluğunda azalma
Tek bir operasyonla yukarıda bahsedilen alanlar için, liposuctıon ile (fazlalık yağların özel bir sistemle giderilmesi) kombine bir şekilde tüm deformitelerin giderilmesine yardımcı olunabilir.

Body lift ameliyatı sonrasında 2 gün hastanede izlenen hastalara operasyon sonrasında hemen uygulanan özel olarak getirtilen ince korseler yardımı ile cerrahi alan hızlanmış ve güvenli bir iyileşme sürecine girmektedir.

Her ameliyatta olabileceği gibi Body Lift ameliyatlarında da çeşitli komplikasyonlar görülebilmektedir. Uygun teknik ve gerekli ekipmanlarla bu risklerin en aza indirilmesine yardımcı olunur.

Memelerdeki sarkma ve dolgunluktaki azalmaya yönelik bozukları gidermek amaçlı yine klasik meme küçültme tekniklerinde farklı olarak zaman zaman meme dolgunlaştırma hedefini de karşılayacak şekilde silikon implant kullanımını da içeren Post Bariatrik meme şekillendirme operasyonları hasta bazlı planlanır. Meme bölgesindeki kesiler genellikle ters T şeklinde planlanır, meme dekolte bölgesinde dolgunluk sağlanarak, memenin yuvarlak yapısı elde edilerek, sarkmış meme başlarının dik hale getirilmesine yardımcı olunur. Estetik meme ameliyatı tamamlanan hasta 1 gün hastanede tutularak taburcu edilir.

Kol germe ameliyatı ise kol bölgesinde ki sarkma ve fazlalık yağlı dokunun liposuctıon ve fazlalık dokunun uzaklaştırılması ile kolun iç yüzeyinde kalan saklı bir izle giderilmesi hedeflenmektedir. Kol germe operasyonu genellikle meme ameliyatları ile kombine yapılmaktadır. Kol germe işlemi sonrasında hastaların sadece 1 gün yatışı yapılmakta ve özel kol korseleri ile desteklenmektedir.

Sırt germe sırtta sütyen hattında gizli kalacak şekilde yapılan bir kesi ile sağlanabilmekte ise de kol germe ile kombine özel bir yöntemle, sırtta boylu boyunca iz kalmayacak şekilde, koltuk altına saklanmış bir kesi ile sırt germeyi kol germe ile kombine edilebilmektedir.

İç bacak germe, tüm bacak bölgesindeki dikey ve yatay hattaki deformitelerin giderilmesi amacıyla gizli alandan yapılan, bacağın iç kısmında kalacak bir kesi ile giderilmesi planlanmaktadır. Bacak bölgesindeki yağlanmaların tam olarak giderilmesi kilo verilmesi ile sağlanamamış ise liposuction ile kombine bir şekilde bu işlem tamamlanabilmektedir. Cerrahi sonrası uygun özel korseler kullanılarak hasta 1 gün hastanede izlenmektedir.

Yüz ve Boyun Germe işlemleri ile yüzdeki sarkmış ve dolgunluğunu yitirmiş alanlar için, germe ve uygun yüz dolgunluğunun sağlanması planlanmaktadır. İzler saklı kalacak hatta zaman zaman izsiz yüz estetiği işlemleri ile uygun yüz dolgunluğuna gergin cilt yapısı elde edilecek şekilde yüz ve boyun germe planlanır. Cerrahi sonrası hasta 1 gün boyunca hastane de izlenir.

Post Bariatrik Cerrahi konusunda bilgilendirme amaçlı düzenlenen yazımız genel olarak değerlendirildiğinde vücudun tüm alanlarında gelişmiş olan yaygın defortmitelere özel yöntemlerle yaklaşılarak doğal ve kabul edilebilir bir sonuç elde etmek hedeflenmektedir. Bu hedefe başarılı bir şekilde ulaşılması ile cerrah elde ettiği eserle mesleki tatmini sağlamış olmakta, hasta ise aslında sahip olması gereken vücuduna kavuşarak tam bir öz güvenle hayatına devam edebilme şansı yakalamış olmaktadır.





Doç. Dr. Emre Hocaoğlu

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

www.emrehocaoglu.com

https://www.instagram.com/dremrehocaoglu/

https://www.facebook.com/docdremrehocaoglu/
imza: Oyun - Forum