Author Topic: Embriyo Dondurma İşlemi Nedir ve Nasıl Gerçekleştirilir?  (Read 992 times)

admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3753
    • View Profile
    • oyunsiteniz
Embriyo Dondurma İşlemi Nedir ve Nasıl Gerçekleştirilir?
« on: August 10, 2018, 02:56:30 PM »
Embriyo Dondurma İşlemi Nedir ve Nasıl Gerçekleştirilir?

 

Embriyo dondurma işlemi ülkemizde yaklaşık olarak 1990’lı yılların başlarından beri gerçekleştirilmektedir. Özellikle son yıllarda gelişen teknoloji ile beraber ortaya çıkan yeni teknikler embriyo dondurma işlemini daha başarılı kılmaktadır. Embriyo dondurma işlemi sayesinde ilk denemede başarı sağlanmadığı durumlarda tekrar tüp bebek tedavisini deneme şansı doğmaktadır. Tüp bebek tedavisinde elde edilen embriyolar yaklaşık olarak 10-15 sene boyunca saklanabilmektedir. Ancak Sağlık Bakanlığı belirlediği yönetmelik ile bu süreyi 5 yıl ile kısıtlamıştır. 5 yıl sonunda çözülen embriyolar tıpkı ilk günkü gibi sağlıklı olmaktadır.

 

Hangi Durumlarda Embriyo Dondurma Tercih Edilir?

 

Sağlıklı embriyonun anne rahmine yerleştirilmesinden sonra elde kalan kaliteli embriyolar imha edilmek yerine daha sonra yeniden kullanılmak için dondurulabilmektedir. Ayrıca tüp bebek tedavisinde uyarıcı ilaçların kullanılması sonucu aşırı uyarılma sendromu riski bulunan kadınlarda elde edilen tüm embriyolar sendrom ortadan kaldırılıncaya kadar dondurulmaktadır. Rahim içerisinde yer alan endometrium dokusunun istenildiği kadar gelişmediği zamanlarda, rahim içi operasyon gerektiren durumlarda yine embriyoların dondurulması tercih edilmektedir. Ayrıca vücuda olumsuz etkileri bulunan kemoterapi ya da radyoterapi gibi kanser tedavisi görecek olan kişilerde tedavi öncesi embriyoların dondurulması tavsiye edilmektedir. Dondurulan embriyolar sayesinde anne adaylarının tekrar tekrar hormon iğneleri kullanmasının önüne geçilmektedir. Ayrıca embriyo dondurma sayesinde yumurta toplama işlemi de tek seferde gerçekleştirilmiş olmaktadır.

 

Embriyo Dondurma İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

 

Tüp bebek tedavisi sonucunda elde edilen embriyolar birinci günden, altıncı güne kadar herhangi bir gelişim evresinde alınarak dondurulabilmektedir. Elde edilen embriyolar koruyucu göreve sahip bir sıvı içerisine yerleştirilir ve plastik ya da cam tüpler içerisinde sıvı nitrojen dolu tanklar içerisine alınır. Bu tanklarda sıcaklık -196 derecededir. Dondurma işleminin başarısı çözülmeden sonra elde edilen canlı embriyo sayısı ile ölçülmektedir. Çözme işleminden sonra saklanan embriyoların %90’ından fazlası canlı olmaktadır. Çözme işleminde ise sıvı nitrojen içerisinde yer alan embriyolar çıkarılır ve oda sıcaklığında çözünmesi beklenir. Çözünen embriyolar koruyucu sıvılardan ayrılarak inkübatörlere yerleştirilir. Sağlıklı görünen embriyolar aynı gün içerisinde anneye transfer edilebilmektedir.



Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi - Seval Taşdemir

fertijin@fertijin.com.tr

www.instagram.com/fertijintr

http://www.fertijin.com.tr/tr/

https://www.facebook.com/fertijintr/
imza: Oyun - Forum