Şeker Hastalığının Nedenleri ve Beslenme
Tüm dünyada diyabet oranları hızla artış gösteriyor. Üstelik eskiden erişkin hastalığı olarak bilinen Tip 2 diyabet yaşı, 12 yaşa kadar inmiş durumda. Bu artışın nedeninin ise şekerli gıdaların daha çok tüketilmesi olduğu söyleniyor. Peki o zaman şekerden nasıl kaçabiliriz? Ya da şeker yerine ne kullanabiliriz?
Berk, dokuz yaşmda. Okulda beslenme saatinde annesinin hazırladığı çantasına koyduğu en sevdiği paket kekleri yediği için mutlu.
Eve geldiğinde de masanın üstündeki rengarenk şekerlemeleri ağzına atmak her günün rutini haline gelmiş. Dişleri şimdiden simsiyah ve şekerli yiyecekleri çok yedikçe daha çok yemek istiyor, kilosu da yaşıtlarına göre fazla. Uzmanlara göre Berk ve onun gibi yaşam biçimi olan çocuklar direkt diyabet tehdidi altında. Zaten rakamlar da bu iddiayı doğruluyor. Yapılan araştırmalara göre tüm dünyada her yıl, diyabetli kişi sayısı bir önceki yıla göre artış gösteriyor. Şu anda dünyada yaklaşık 347 milyon kişinin diyabet hastası olduğu biliniyor. Ülkemizde ise 20 yaş üzerindeki her 20 kişiden 3’ü diyabetli. Esas dramatik olan ise eskiden erişkin hastalığı olarak bilinen Tip 2 diyabetin artık 11-12 yaş çocuklarında bile görülmesi. Amerika’da ergenlik çağındaki çocuklar arasında Tip 2 diyabet görülme oranı 10 yılda 10 katm üstüne çıkarken, Japonya’da da iki katma çıktığı belirtiliyor.